Foto: Osebni arhiv Reneja Mlekuža.

MLEKUŽ, Rene

(1975−)

* 25. avgust 1975 • Slovenska Bistrica

Poklic ali dejavnost:

  • alpski smučar
  • podjetnik

                                           Življenje:

Rene Mlekuž se je rodil 25. avgusta 1975 v Mariboru očetu Rudolfu († 2006) in materi Martini, rojeni Rizman.
Celotno otroštvo in večji del svojega življenja je preživel v Slovenski Bistrici. Šolanje je po končani tukajšnji osnovni šoli nadaljeval na šoli za gostinstvo in turizem (smer turizem) v Mariboru in pridobil poklic turistični tehnik.
Je razvezan (poročen 2006−18) in ima hčerko Lijo (13 let) in sina Luka (8 let).
Rene se je že kot deček navdušil nad številnimi športi, vendar je bilo smučanje tisto, čemur je kasneje podredil življenje. Brez staršev, ki sta mu to omogočila in ga podpirala na vsakem koraku, vsega tega ne bi mogel uresničiti.
Čeprav je odraščal kot edinec, je zelo hitro postal samostojen, saj je že pri sedmih letih, sam, z vso smučarsko opremo, odhajal na treninge iz Slovenske Bistrice v Maribor in nazaj.
Z dobrimi rezultati v smučanju je bil še bolj motiviran za ta šport, kar ga je kasneje pripeljalo do pionirske, mladinske in nato še članske smučarske reprezentance Slovenije, za katero je 11 let tekmoval v svetovnem pokalu. Leta 2002 je nastopil na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju (Utah, ZDA) ter petih svetovnih prvenstvih.
Njegova najboljša rezultata sta 2. mesto v svetovnem pokalu v slalomu v Veysonazzu (Švica) leta 1996 in 5. mesto na svetovnem prvenstvu v slalomu v St. Antonu (Tirolska, Avstrija) leta 2001.
Danes deluje v PR in marketingu na smučarski zvezi Slovenije v alpskih disciplinah.

Viri in literatura:

  • Informator: Mlekuž, Rene, Ljubljana, avgust 2022.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 23. marec 2023

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu