Foto: Osebni arhiv Edvarda Slačka

SLAČEK, Edvard

(1951−)

* 5. oktober 1951 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • univerzitetni diplomirani inženir metalurgije
  • glavni izvršni direktor

                                           Življenje:

Edvard Slaček se je rodil 5. oktobra 1951 v Mariboru očetu Edvardu (* 30. 6. 1921), elektrikarju, in materi Neži, rojeni Žmavc (* 20. 1. 1925), gospodinji. Ima sestro Marjeto in brata Janka.
V zakonu s Cvetko Slaček († 13. 7. 2011), rojeno Brlek, univerzitetno diplomirano ekonomistko, se jima je rodil sin Aleksander Sašo, ki je poročen z Asto Vrečko, ministrico za kulturo RS.
14. februarja 2015 se je Edvard ponovno poročil, tokrat z Vero Slaček, rojeno Nemec, učiteljico.
Edvard je osnovno šolo obiskoval v Voličini, Lenartu in Mariboru. Šolanje je nadaljeval v Ljubljani na Tehnični srednji šoli TSŠ KMRLP, smer metalurgija. Po zaključeni srednji šoli je študiral na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, smer metalurgija in uspešno diplomiral.
Njegova prva in edina zaposlitev je bila v tovarni Impol v Slovenski Bistrici. Tja je prišel 21. marca 1977 kot pripravnik po zaključku fakultete in se vrnil po služenju vojaškega roka na delovno mesto tehnologa v valjarni. Kmalu je postal vodja tehnološke skupine in nato vodja TOZD-a valjarna. Iz valjarništva je leta 1989 prešel v razvoj, kjer je prevzel delovno mesto vodje področja proizvodnje in razvoja. Za tem je vodil sisteme kakovosti ter področje tehnične podpore. Pomembno je prispeval k integraciji družbe Impol Seval v sistem skupine Impol. Po reorganizaciji leta 2007 je prevzel delovno mesto direktorja Impola, d. o. o., in bil nato leta 2015 imenovan za glavnega izvršnega direktorja, z mesta katerega se je 1. januarja 2018 tudi upokojil.

Viri in literatura:

  • Informator: Edvard Slaček, Slovenska Bistrica, avgust 2022.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 23. marec 2023

 

© Copyrights biografski-sb.si 2022

info@biografski-sb.si
silvo.husu@gmail.com