Foto: Osebni arhiv Leopolda Turka

TURK, Leopold (Polde)

(1944−)

* 9. december 1944 • Celje

Poklic ali dejavnost:

 • ekonomski tehnik
 • samostojni podjetnik
 • društveni delavec

                                           Življenje:

Leopold Turk, za prijatelje Polde, se je rodil 9. decembra 1944 v Celju očetu Leopoldu, kovaškemu mojstru, in materi Julijani, rojeni Lah, šivilji. V družini je bil tudi brat Janko, vlakovni odpravnik.
Zaradi službe očeta Leopolda, zaposlenega na železnici, so se veliko selili. Tako je Leopold leta 1959 osnovno šolo končal v Mariboru, kjer je zaključil tudi prvi letnik ekonomske srednje šole. Šolanje je nato nadaljeval na celjski ekonomski srednji šoli in leta 1963 uspešno opravil maturo. Kot ekonomski tehnik se je istega leta zaposlil v podjetju, ki ga je štipendiralo. Ob delu se je vpisal na izredni študij na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru, ki pa ga ni zaključil.
Leta 1968 se je poročil z Magdaleno, rojeno Kos, po poklicu metalurško tehnico. V zakonu sta se jima rodili hčerki Melanija in Renata ter sin Niko.
Tega leta se je Leopold preselil v Slovensko Bistrico, kjer se je zaposlil kot vodja delavnice pri družini Šerbelj. Leta 1976 je zajadral v obrtniške vode − tiskarsko dejavnost in v njih ostal vse do svoje upokojitve. Leta 1989 je predal svojo tiskarsko dejavnost hčerki Melaniji in zetu Iztoku, svojo obrtniško pot pa je nadaljeval kot pospeševalec na terenu pri Mladinski knjigi – Birooprema v Mariboru. Leta 1997 je bil povabljen v podjetje Zepter, kjer je prav tako kot samostojni podjetnik skrbel za pospeševanje prodaje izdelkov podjetja Nestle. 31. decembra 2003 se je upokojil.
Poleg svojega poklicnega dela je Polde uspešno vodil tudi razne organizacije. Tako je postal prvi predsednik takratnega Obrtnega združenja Slovenska Bistrica, ki ga je vodil več kot dva mandata in ob tem sodeloval v več komisijah na nivoju republike. Ko si je leta 1984 kupil vinograd, se je kmalu včlanil v Vinogradniško društvo Slovenska Bistrica, v katerem sem bil kar nekaj let njen tajnik. Do nedavnega je bil tudi član Evropskega reda vitezov vina, ki pa ga je zaradi osebnih razlogov zapustil. Leta 2006, ko je bil že upokojen, je sprejel ponudbo za opravljanje predsedniške funkcije sedanje Medobčinske turistične zveze Slovenska Bistrica, ki jo je vodil vse do leta 2018.
V skrbi za zdravje se ukvarja s tenisom, kolesari, hodi na pohode, smuča …
Za svoje prizadevno delo v raznih organizacijah je prejel več pohval, plaket in priznanj.

                                               Priznanja:

 • Nekaj najpomembnejših:
  • Zlata plaketa Obrtne zbornice Slovenije, 2004.
  • Priznanje Državnega sveta Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju prostovoljstva – področje turizma, 2008.
  • Častni srebrni znak Turistične zveze Slovenije, 2010.
  • Priznanje Občine Slovenska Bistrica za izjemen prispevek na področju turizma in aktivno delovanje na družbenem in drugih področjih, 2017.
  • Priznanje za življenjsko delo uredništva Bistriških novic, 2018.
  • Priznanje z zlatim znakom za uspešno delo v turistični društveni organizaciji Štajerske turistične zveze, 2018.

Viri in literatura:

 • Turk, Leopold, Slovenska Bistrica, avgust 2022.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 24. marec 2024

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu