Foto: AK Slovenska Bistrica

ŠTURM, Ivan

(1948−)

* 22. julij 1948 • Kovača vas (občina Slovenska Bistrica)

Poklic ali dejavnost:

  • alpinist
  • društveni delavec

                                           Življenje:

Ivan Šturm se je rodil 22. julija 1948 v Kovači vasi (občina Slovenska Bistrica).
Bil je ponovni začetnik alpinizma v Slovenski Bistrici, ki je zamrlo leta 1952, ko so v severni steni Špika izgubili življenja mladi bistriški alpinisti: bratje Ivan, Milan in Jože Uršič ter Franc Karner in Hinko Moraus.
Leta 1973 je v okviru mariborskega odseka AO Kozjak Ivan Šturm začel v Slovenski Bistrici ponovno gojiti alpinizem. Alpinistična sekcija v Slovenski Bistrici je kmalu prerasla v samostojen odsek PD IMPOL. Njegovi prvi člani so bili Ivan Šturm, Vlado Zafošnik in Beno Reis ter štirje alpinistični pripravniki: Marjan Frešer, Zdenko Frešer, Janez Buer in Vlado Jurič.
Leta 1969 je Šturm sodeloval pri 1. jugoslovanski ponovitvi Hecmaierjeve smeri v severni steni Eigerja, poleti leta 1980 pa se je udeležil mariborske alpinistične odprave na Grenlandijo. V 15 dneh alpinističnega udejstvovanja je odprava opravila 55 vzponov. Osvojenih je bilo 15 vrhov, od tega 13 dotlej deviških.
Kot sposoben in požrtvovalen organizator ima največ zaslug, da se je tudi delo mladinske, pionirske in alpinistične sekcije lepo razmahnilo. Organiziral je pionirsko sekcijo in dobil mentorja. Sekcija je štela preko sto članov, ki so bili zelo delovni, z mnogimi izvedenimi turami na Pohorje, Boč, Uršljo goro itn.
Po njegovi zaslugi je AO PD Slovenska Bistrica dosegel lepe uspehe z vzponi doma in v tujini.
Poleg omenjenega je Ivan Šturm opravljal tudi mnoge druge funkcije v PD I AO Impol: bil je načelnik alpinistov, načelnik Mladinskega odseka, vodil je alpinistične šole …

Viri in literatura:

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 24. marec 2024

© Copyrights biografski-sb.si 2022

info@biografski-sb.si
silvo.husu@gmail.com