Foto: Osebni arhiv Patricije Breznikar

BREZNIKAR, Patricija

(1971−)

* 18. november 1971 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok
  • bibliotekarka
  • direktorica

                                           Življenje:

Patricija Breznikar, rojena Krištof, se je rodila 18. novembra 1971 v Mariboru očetu Francu Krištofu in materi Jerici Krištof, rojeni Goričan. Družino je dopolnjeval tudi brat Aleksander.
Osnovno šolo je do 5. razreda obiskovala na Zgornji Polskavi in nato do 8. razreda na Spodnji Polskavi. Po končani osnovni šoli je obiskovala III. gimnazijo v Mariboru in nato študirala in diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru kot dipl. vzgojiteljica predšolskih otrok.
Od leta 1994–2008 je bila poročena z Ivanom Brdelakom, s katerim ima sinova Domna in Matica. Sedaj živi v izven zakonski skupnosti s partnerjem Bojanom Breznikarjem.
Leta 1992 je Patricija Breznikar dobila prvo zaposlitev v knjižnici Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru, nato je bila med leti 1993–94 zaposlena v Mariborski knjižnici in med 1995–97 v Knjižnici Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru. Leta 1998 se je zaposlila v Knjižnici Josipa Vošnjaka v Slovenski Bistrici, najprej kot knjižničarka in kasneje kot bibliotekarka. Od leta 2012 je v tej knjižnici zaposlena kot direktorica.
Od leta 1994 je aktivna v Kulturnoumetniškem društvu Gaj Zgornja Polskava, od leta 2022 tudi v Turističnem društvu Viničar Zgornja Polskava. Tri mandate je bila svetnica občinskega sveta občine Slovenska Bistrica in dva mandata članica sveta Krajevne skupnosti Zgornja Polskava.
V prostem času so Patricijini hobiji branje, nordijska hoja, igralstvo (ljubiteljska kultura).

                                               Priznanja:

  • Osebnost leta Bistriških novic, 2018.

Viri in literatura:

  • Breznikar, Patricija, Zgornja Polskava, marec 2023.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 22. marec 2023

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu