Foto: Wikipedija

PIŠOF, Josip – Cepa

(1911−1986)

* 15. junij 1911 • Pragersko (občina Slovenska Bistrica)
† 4. oktober 1986 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • slikar

                                           Življenje:

Josip Pišof – Cepa se je rodil 15. junija 1911 na Pragerskem očetu Karolyju Pišofu in materi Mariji Pišof, rojeni Övegeš.
Starša sta se na Pragersko preselila iz Budimpešte (Madžarska). Josip je slikal že od otroških let. Ko je bil nagajiv, mu je mati v roke dala svinčnik in papir; slike so nastajale kar same od sebe. V mladih letih je bil vratar pri prvem slovenskem športnem klubu Maribor, kasneje pa pri Šparti iz Zemuna (Srbija).
Študiral je na Visoki šoli za likovno umetnost na Dunaju, kjer zaradi vojne študija ni mogel dokončati. Po osvoboditvi se je ob francoskih in slovenskih impresionistih dodatno sam izobraževal. Rad je risal sončnice, plesalke, Haloze, Slovenske gorice, Gorenjsko, tihožitja in predvsem mariborski Lent.
V svojem bogatem ustvarjalnem obdobju je s čopiči, barvami in platni prepotoval dobršen del Evrope. Kot mladenič je rad odhajal zdoma in obiskoval za slikarstvo tedaj pomembne evropske prestolnice kot so München (Nemčija), Pariz (Francija), Praga (Češka) in Dunaj (Avstrija). V glavnini svojega opusa se je osredotočal na klasične motive krajine, vedute, tihožitja in portreta v tehniki olja na platnu, četudi se je vzporedno ukvarjal še z grafitno risbo in pastelom. Rad je tudi ilustriral posamezne prizore iz gledaliških ali opernih uprizoritev, saj je kulturne ustanove obiskoval vsaj v tisti meri, kot je redno spremljal nogometne tekme mariborskih vijolic na domačem stadionu, kjer si je tudi pridobil častno mesto na loži veteranov.
Josip Pišof – Cepa je umrl 4. oktobra 1986 v Mariboru.

                                               Dela:

  • Obširen opus slik in risb.

                                               Priznanja:

  • Častno mesto na loži veteranov NK Maribor v Ljudskem vrtu.

Viri in literatura:

  • Seznam osebnosti iz Občine Slovenska Bistrica, Wikipedija.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 22. marec 2023

© Copyrights biografski-sb.si 2023