AMBROŽ, Joža

(1925−2015)

* 7. april 1925 • Ptuj
† 13. oktober 2015 • Slovenska Bistrica

Poklic ali dejavnost:

  • učiteljica
  • prevajalka
  • zborovodkinja
  • režiserka

                                              Življenje:

Joža Ambrož se je rodila 7. aprila 1925 na Ptuju, stanovala je v Slovenski Bistrici.
Že v osnovni šoli se je odločila, da bo učiteljica. Po koncu 2. svetovne vojne se je zaposlila na Gozdni upravi. kasneje na Narodni banki, kjer so ji ponudili štipendijo za študij ekonomije. Vendar je po končani gimnaziji ponudbo zavrnila in se odločila za pedagoški študij v Ljubljani in postala profesorica slovenščine in ruščine.
Že v času študija je poučevala slovenščino na Srednji tehniški šoli v Ljubljani in prevajala. Po študiju pa se je zaposlila na Osnovni šoli bratov Kamenškov na Studencih v Mariboru.
Med poletnimi počitnicami, ko je bila vzgojiteljica v počitniški skupini v Punatu (otok Krk, Hrvaška), je njeno delo z otroki in poseben pristop opazil takratni ravnatelj Gimnazije Miloša Zidanška (danes II. gimnazija Maribor, op. ur.). Povabil jo je, da začne učiti na gimnaziji. Tako je leta 1958 začela poučevati slovenski jezik s književnostjo in ruski jezik.
Nadaljevala je s svojim posebnim pristopom do poučevanja, najpomembnejše se ji je zdelo, da pritegne pozornost dijakov. Zato je pri poučevanju slovnice na tablo pisala neumnosti in zato je pri književnosti odlomke iz knjig včasih kar odigrala. Tako je v učencih zbudila zanimanje za snov. Organizirala je sobotne potepe s kolesom in razne izlete. Na tak način je v dijakih razvijala kolektivni duh.
Na gimnaziji je prevzela vodenje pevskega zbora. Veliko so nastopali in se udeleževali pevskih revij. Zbor je vodila več kot deset let, dokler ni iz Beograda (Srbija) prišla direktiva, da lahko zbor vodijo samo tisti z glasbeno izobrazbo in Joža se je umaknila.
Leta 1973 so jo za svojo vodjo povabili fantje, ki so se organizirali v Oktet Gimnazije Miloša Zidanška, ki se je kasneje preimenoval v Mariborski oktet. Joža Ambrož je bila vodja okteta vse do leta 1977.
Na šoli je prevzela tudi vodenje dramske sekcije.
Leta 1981 se je zaradi bolnega očeta upokojila.
Nazadnje je delovala v Operi Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. Tam je petnajst let posodabljala operna besedila, operete, muzikale in prevajala iz ruščine in nemščine.
Joža Ambrož je umrla 13. oktobra 2015 v Slovenski Bistrici.

Priznanja:

  • Za bogato kulturno dejavnost jo je Zveza kulturnih društev Maribor leta 2006 počastila z Medaljo s priznanjem.

Viri in literatura:

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 11−12.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 20. april 2022

Zadnja posodobitev: 15. december 2022

© Copyrights biografski-sb.si 2023