Foto: FamousFix: People from Slovenska Bistrica.

SOCHATZY, Kurt

(1915−1996)

* 15. februar 1915 • Pragersko
† 2. maj 1996 • Dunaj (Avstrija)

Poklic ali dejavnost:

  • vojaški pilot
  • častnik

                                           Življenje:

Kurt Sochatzy se je rodil 5. februarja 1915 v Pragerjevem dvorcu na Pragerskem.
Leta 1935 se je pridružil avstrijskemu letalstvu in po “anschlussu” leta 1938 prestopil v Luftwaffe (nemško vojno letalstvo). Leta 1939 se je na kratko boril v španski državljanski vojni kot del zloglasne legije Condor, kjer je prejel bronasti španski križec z meči. Med »poljsko kampanjo« 1939 je bil povišan v oberleutnanta (višjega poročnika), najvišji čin, ki ga je imel med drugo svetovno vojno. V začetku leta 1940 ga je naslednja naloga kot kapitana eskadrilje pripeljala v Jagdfliegerschule 5 (Šola za bojne pilote). Tam je šolal bodoče pilote, med katerimi so bili tudi bodoči letalski asi.
Leta 1941 je Sochatzy končno dobil priložnost, da se dokaže. Ko je postal poveljnik eskadrilje, je dosegel svojo prvo zračno zmago, ko je sestrelil britanski spitfire nad Rokavskim prelivom. To je bila njegova edina zmaga na zahodni fronti, saj je bila le nekaj dni pozneje njegova enota, 7. eskadrilja Fighter Wing 3, prerazporejena, in je sodelovala pri napadu na Rusijo. Ker so bili ruski piloti slabo usposobljeni in so uporabljali zastarelo taktiko, je lahko pilot, kot je bil Sochatzy, ki je dobro obvladal pilotsko taktiko in letenje, dosegel prav osupljive podvige. V dobrem mesecu dni je dosegel 37 zračnih zmag. Kljub vsemu znanju je bil Sochatzy med svojimi misijami dva krat sestreljen za sovražno linijo. Obakrat se mu je uspelo izogniti ujetništvu in se pridružiti nemškim silam. 3. avgusta 1941 je bil med misijo nad Kijevom (nekdanja Sovjetska zveza, sedaj Ukrajina) sestreljen še tretjič, uspelo mu je izskočiti s padalom, toda tokrat so ga pripadniki rdeče armade zajeli. Devet dni po ujetju je prejel viteški križec. Ni znano, ali so ga šteli za ubitega v akciji in je bilo priznanje podeljeno posmrtno. Preostanek vojne je preživel kot ruski ujetnik. Izpustili so ga šele leta 1949.
Sochatzy je opravil 180 bojnih misij in je poleg 38 zračnih zmag v obstreljevanju iz zraka na tleh uničil še dva vlaka in 27 letal.
Po vrnitvi iz ruskega ujetništva se je Sochatzy vrnil v Avstrijo. Med letoma 1956 in 1976 je ponovno služil v avstrijskem letalstvu. Po upokojitvi je imel čin obersta (polkovnika).
Kurt Sochatzy je umrl 2. maja 1996 na Dunaju (Avstrija) v starosti 81 let.

                                               Priznanja:

  • Bronasti španski križec z meči.
  • Viteški križec.
  • Železni križec 2. in 1. razreda.
  • Zlata pilotska značka in zaponka.

Viri in literatura:

  • FamousFix: People from Slovenska Bistrica.
  • Military Wiki.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 12. januar 2024

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu