Foto: Mirko Munda: Pragersko – kronika, str. 228.

PRISTOVNIK, Jože

(1908−1990)

* 1908 • Pragersko (občina Slovenska Bistrica)
† 1990 • ni znano

Poklic ali dejavnost:

  • prometnik
  • lovec

                                           Življenje:

Jože Pristovnik se je rodil leta 1908 na Pragerskem očetu Jožetu Pristovniku (*1882 †1934), strojevodji, in materi Mariji Pristovnik, rojeni Hrastnik (*1887 †1972).
Poročen je bil s Kristino Pristovnik s Cigonce (*1907 †1992). V zakonu sta se jima rodila sin Dušan (*1938) in hčerka Tatjana (*1947).
Jože je bil železničar. Kot prometnik je začel službovati v Zidanem Mostu, tisto leto, ko mu je umrl oče, pa je dobil odločbo o premestitvi na Pragersko. Poleti 1936 je bil premeščen v Maribor. Leta 1941 je bil prestavljen nazaj na Pragersko, nato pa so ga maja 1943 premestili najprej na Gradiščansko (Avstrija), nato pa v Vzhodno Prusijo, v kraj Osterode (sedaj Ostroda, severna Poljska).
31. januarja 1945 so jih zaradi hitrega napredovanja Rdeče armade in približevanja fronte evakuirali. Jožeta Pristovnika so odredili za volkssturm, a je pobegnil domov. Doma se je skrival približno deset dni, ko so ga ob bombardiranju Pragerskega videli otroci, ki so pribežali v njihovo klet. Moral se je javiti na žadarmerijo, po tem pa je čakal na razvrstitev.
8. maja 1945 okoli 16. ure, ga je v telefonskem pogovoru prijatelj, prometni inšpektor Pšeničnik brez ovinkarjenja vprašal, ali si upa pozvati stotnika, poveljnika postaje, naj se preda. Pristovnik se je treh navzočih Nemcev v prometnem uradu odmaknil nekaj korakov in odločno po nemško sporočil, da jih OF – vedel je, da ne sme reči partizani – poziva, naj predajo postajo. Po nekaj trenutkih napete tišine ga je stotnik negotovo vprašal, kaj bo z njimi, če poziv izpolnijo. Odgovoril jim je, da jih ne bodo razorožili, ampak da morajo v 24 urah izprazniti postajo, nato pa bodo lahko šli na avstrijsko Koroško k Angležem. Nemški uradniki so se nato odpeljali z vlakom proti Mariboru, vendar so v loku, kjer se proga usmeri proti Ptuju, pred odhodom odklopili zadnji vagon. Iz vagona je visela goreča zažigalna vrvica; očitno so jo prižgali Nemci, preden so se odpeljali. Ko so železničarji to opazili, je Pristovnik zavpil, da jo je treba pogasiti in stekel z nekaj železničarji proti nevarnemu vagonu. Ko so zažigalno vrvico pogasili, so odprli vrata vagona; bil je poln morskih min. Če bi eksplodirale, bi razdejale vsaj pol Pragerskega.
Po osvoboditvi je bil šef železniške postaje na Pragerskem, predsednik krajevne organizacije OF in strasten lovec in tudi eden od ustanoviteljev Lovske družine Pragersko leta 1946.
Jože Pristovnik je umrl leta 1990.

Zasluge:

  • 8. maja 1945 je na pragerski železniški postaji preprečil eksplozijo morskih min v vagonu, ki bi pognala v zrak vsaj pol Pragerskega in terjala kdo ve koliko človeških življenj.

Viri in literatura:

  • Mirko Munda: Pragersko in NOB, 2014, str. 97
  • Mirko Munda: Pragersko – kronika, 2017, str. 228–229.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 26. junij 2024

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu