Foto: Osebni arhiv družine Maček.

MAČEK, Viktor

(1942−1988)

* 1. november 1942 • Slovenska Bistrica
† 13. januar 1988 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • ekonomist
  • inženir
  • direktor Impola

                                           Življenje:

Viktor Maček se je rodil 1. novembra 1942 v Slovenski Bistrici, očetu Herbertu, po poreklu iz Prekmurja, in mami Frideriki s Štajerske.
Viktorja so težka medvojna in povojna leta tudi zaznamovala, saj so mu v izvensodnih pobojih leta 1945 umorili dedka Viktorja Mačka in babico Antonijo Maček. Vso otroštvo in mladost je preživel v rojstnem kraju in tam tudi dokončal osnovno šolo, šolanje pa nadaljeval na Prvi gimnaziji v Mariboru. Nato se je vpisal na Fakulteto za metalurgijo v Ljubljani in po končanem študiju, ko je vmes precej časa preživel v tujini, začel delati v valjarni tovarne Impol v Slovenski Bistrici.
Zaradi nagnjenja do dela v svetu prodaje in zaradi izvrstnega znanja številnih tujih jezikov je kasneje ob delu dokončal še študij na Višji ekonomsko‒komercialni šoli (VEKŠ) v Mariboru in ob svoji nadarjenosti in privrženosti delu hitro prevzel vodenje komercialne službe v Impolu. Zadnje leto (1988) je bil Viktor Maček direktor podjetja Impol.
V času svojega dela v delovni sredini je bil tudi politično dejaven, bil je član številnih organov, udejstvoval se je tudi v izgradnji objektov, pomembnih za mesto in njegovo okolje.
Viktor Maček je umrl 13. januarja 1988 v Mariboru.

Viri in literatura:

  • Informator: Maček, Zdenko, brat, Slovenska Bistrica, april 2019.

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 143.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 20. april 2022

Zadnja posodobitev: 9. januar 2023

© Copyrights biografski-sb.si 2022

info@biografski-sb.si
silvo.husu@gmail.com