Foto: Osebni arhiv družine Rajh.

RAJH, Srečko

(1932−1984)

* 17. oktober 1932 • Maribor
† 31. december 1984 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • učitelj
  • ravnatelj OŠ Črešnjevec
  • društveno‒kulturni delavec

                                              Življenje:

Srečko Rajh se je rodil 17. oktobra 1932 v Mariboru, kjer je živela njegova družina, ki se je leta 1943 preselila k starim staršem v Pretrež v občini Slovenska Bistrica.
Osnovno šolo je obiskoval v Mariboru. Leta 1945 je opravil diferencialni izpit in se vpisal v nižjo gimnazijo v Slovenski Bistrici, ki jo je končal leta 1948. Nato se je vpisal na l. državno gimnazijo Maribor, kjer je z uspehom končal 1. letnik, v drugem letniku pa je zbolel (trahom), zato se je naslednje leto prešolal na Učiteljišče Maribor, kjer je opravil sprejemni izpit in se vpisal v 2. letnik. Učiteljišče je končal leta 1954. Nato je bil vpoklican na služenje vojaškega roka, ki ga je odslužil v šoli za rezervne artilerijske (topniške) častnike.
Po vrnitvi s služenja vojske se je zaposlil kot učitelj pripravnik na osnovni šoli v Slovenski Bistrici, kjer je služboval tri leta, nato pa eno leto na osnovni šoli na Šmartnem na Pohorju. Med tem časom je 10. aprila 1959 opravil tudi strokovni izpit. V letu 1957 je opravil v Ljubljani enomesečni tečaj za poučevanje telesne vzgoje. Leta 1959 je prišel kot mlad učitelj na Osnovno šolo Črešnjevec, kjer je 1. septembra 1968 postal ravnatelj šole, ki jo je vodil do smrti leta 1984. Med delom na šoli je izredno študiral na Pedagoški akademiji (PA) Maribor in sicer na oddelku za razredni pouk in diplomiral oktobra 1974.
V obdobju, ko je prišel na Črešnjevec, se je poročil s Frančiško, rojeno Žnidar. V zakonu so se jima rodili trije otroci: Metka 1963, Alenka 1964 in Srečko 1964.
Ves čas svojega življenja je bil aktiven na športnem, društvenem in kulturnem področju. Že v času šolanja je aktivno deloval kot odbojkar v športnem društvu Branik Maribor, od leta 1950 pa je deloval v športnem društvu Partizan Črešnjevec kot načelnik, organizator in kapetan odbojkarske ekipe, ki se je uvrščala v sam vrh, saj so igrali celo v slovenski ligi.
Na kulturnem področju je bil nekajkrat predsednik Kulturno-umetniškega društva (KUD) Črešnjevec, režiser in igralec ter pevec. Igral je tudi v Delavsko-prosvetnem društvu (DPD) Svoboda Slovenska Bistrica.
Deloval je v organih krajevne skupnosti (KS): bil je predsednik skupščine, član in vodja odborov za napeljavo vodovoda, telefona, asfaltiranja ceste, referenduma. V njegovem času so na Črešnjevcu zgradili tudi novo osnovno šolo. Bil je tudi član mnogih občinskih odborov pri kulturi in športu. Od leta 1961 je bil aktivni član Lovske družine (LD) Črešnjevec.
Za svoje delo je prejel mnoga priznanja.
Srečko Rajh je umrl je 31. decembra 1984 v Mariboru, pokopan je na Črešnjevcu.

Priznanja:

  • Zveza kulturnih organizacij Slovenije mu je podelila srebrno Galusovo značko za dolgoletno delovanje v pevskem zboru.
  • Zlata Bloudkova značka za dolgoletno uspešno delo na področju telesne kulture, 25. februar 1982.
  • Plaketa za zasluge pri razvoju odbojke v Sloveniji in takratni Jugoslaviji, Odbojkarska zveza Slovenije, 12. maj 1983.
  • Šahovska zveza Slovenije mu je podelila priznanje za uspešno delo na področju pionirskega šaha.

Viri in literatura:

  • Informatorka: Rajh, Metka, hči, Črešnjevec, december 2020.

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 193−194.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 27. april 2022

Zadnja posodobitev: 9. januar 2023

© Copyrights biografski-sb.si 2022

info@biografski-sb.si
silvo.husu@gmail.com