Foto: Osebni arhiv družine Sinič.

SINIČ, Bojan

(1954−2018)

* 5. avgust 1954 • Maribor
† 22. februar 2018 • Laporje (občina Slovenska Bistrica)

Poklic ali dejavnost:

  • novinar
  • ustanovitelj tednika Panorama
  • urednik tednika Panorama

                                              Življenje:

Bojan Sinič se je rodil 5. avgusta 1954 v Mariboru.
Obiskoval je osnovno šolo Angela Besednjaka v Mariboru in nato Gimnazijo Miloša Zidanška Maribor (sedaj II. gimnazija Maribor, op. ur.). Po maturi je študiral na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN) v Ljubljani, kjer je leta 1978 diplomiral.
Od leta 1980‒90 je bil zaposlen v mariborski Metalni kot vodja informiranja, medijske komunikacije in stikov z javnostmi. Urejal je njihovo glasilo Naša tovarna ter interni radio.
Leta 1990 je pričel z izdajanjem časopisa ‘Panorama’ v občini Slovenska Bistrica, ki je bila najprej 14-dnevnik, nato tednik. Prva številka Panorame je izšla 8. decembra 1990. Kot glavni in odgovorni urednik ter lastnik časopisa je v 27. letih izdal 1330 številk časopisa, ki je beležil dogodke štirih občin – Slovenske Bistrice, Poljčan, Makol in Oplotnice. Bil je novinar in družbeni delavec, pronicljiv in kritičen opazovalec vseh dogajanj in uravnotežen zapisovalec in poročevalec. Vrsto let je bil sodelavec Radia Štajerski val ter Radia Maribor ter je na tak način poskrbel za medijsko prepoznavnost domačih krajev in ljudi.
Vodil in sodeloval je je pri mnogih odmevnih dogodkih: Direktor leta, Zlata vrtnica, Športnik leta, Forma Viva Makole in še mnoge druge.
V svojem domačem kraju Laporje je bil pobudnik in ustanovitelj mnogih društev in aktivnosti: Športnega društva, Turističnega društva, pevskega zbora v okviru Kulturnega društva, bil je član sveta krajevne skupnosti (KS), aktivno je bil udeležen v vojni za Slovenijo. Kot novinar je bil vsa leta vključen v delovanje Društva novinarjev Slovenije, posebej aktivno je deloval v aktivu urednikov tovarniških in občinskih časopisov.
Bil je tudi športnik in športni novinar, dolgoletni sodelavec ‘Sportskih novosti’ iz Zagreba (Hrvaška) in športni delavec v občini Slovenska Bistrica, kjer je dolga leta vodil predsedstvo Občinske športne zveze.
Njegova dobrodelna naravnanost je botrovala k temu, da je bil med ustanovnimi in zelo aktivnimi člani bistriškega Lions kluba.
Ustanovil in vodil je neformalno združenje novinarjev ‘Klun’, ki je dajalo težo in pomen posameznim dogodkom iz lokalnega okolja.
Užival je velik ugled v strokovni novinarski javnosti in njegov prispevek k razvoju objektivnega novinarstva ter nasploh v širšem družbenem dogajanju je neprecenljiv in trajen.
Bojan Sinič je umrl 22. februarja 2018 v Laporju.

Viri in literatura:

  • Informatorka: Sinič, Jelka, žena, Laporje, oktober 2019.

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 214−215.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 22. april 2022

Zadnja posodobitev: 9. januar 2023

© Copyrights biografski-sb.si 2022

info@biografski-sb.si
silvo.husu@gmail.com