Foto: Album

VIDMAJER, Franc

(1864−1916)

* 3. maj 1864 • Sevnica
† 1. junij 1916 • Gradec (Avstrija)

Poklic ali dejavnost:

  • duhovnik

                                           Življenje:

Franc Vidmajer se je rodil 3. maja 1864 v Sevnici.
1. novembra 1901 je iz Žusma na Kozjanskem, kjer je bil župnik, prišel na Zgornjo Polskavo. V Žusmu ga je nasledil Anton Šebat. Zanimivo, župnik Anton Šebat je Vidmajerja nadomestil tudi na Zgornji Polskavi, Vidmajer pa v Žusmu Šebata.
Velika zasluga župnika Franca Vidmajerja je, da je dogradil in obnovil župnišče na Zgornji Polskavi. Patron oziroma zaščitnik zgornjepolskavske župnije, samostan v Studenicah, je sicer tej naložbi močno nasprotoval, a ne zato, ker bi menil, da ni potrebna, ampak ker je bil revna ustanova. Nov cerkveni konkurenčni odbor pa je bil – »zvest tradiciji dobrih Polskavčanov«, kot piše v »Spominski knjigi« (kroniki, op. ur.) – pripravljen vse žrtvovati in se je postavil na župnikovo stran. Vztrajal je, da starega župnišča nima smisla popravljati, ampak da je treba postaviti novo stavbo. Župnika je podpirala tudi državna oblast.
Vidmajer je že na Zgornjo Polskavo prišel bolehen, v Žusmu je zbolel še huje in pri Usmiljenih bratih v Gradcu (Avstrija) umrl 1. junija 1916.

                                               Dela:

  • Dogradil in obnovil je župnišče na Zgornji Polskavi

Viri in literatura:

  • Munda, Mirko, Zgornja Polskava in njena okolica, str. 121.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 9. april 2023

© Copyrights biografski-sb.si 2023