Foto: Glasbena šola Slovenska Bistrica.

TKAVC, Zmago

(1977−)

* 24. julij 1977 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • akademsko izobražen glasbenik
  • učitelj klarineta

                                           Življenje:

Zmago Tkavc se je rodil 24. julija 1977 v Mariboru, v glasbeni družini, očetu Ivanu – Pubiju, trobentaču, in materi Olgi, rojeni Lešnik, ki igra harmoniko in poje. Odraščal je z bratom Damirjem, akademsko izobraženim trobentačem.
Med leti 1984–92 je obiskoval OŠ Pohorskega odreda in glasbeno šolo (GŠ) Slovenska Bistrica, med leti 1992–96 pa je bil dijak Srednje glasbene in baletne šole (SGBŠ) Maribor. Čeprav ni bil usmerjen le v glasbo, ker je bil uspešen tudi v športu, takrat predvsem v tenisu, se je odločil za glasbeno pot in se vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani in študij uspešno zaključil.
Po diplomi se je leta 2007 zaposlil na GŠ Sevnica in GŠ Slovenska Bistrica kot učitelj klarineta. Od leta 2022 je zaposlen samo na GŠ Slovenska Bistrica.
Leta 2022 se je poročil z Janjo Tkavc, rojeno Smogavec. V zakonu sta se jima rodila sinova Aljaž in Luka.
S triom klarinetov (Zmago Tkavc, Jakob Felzer, Evgen Likl) so kot učenci GŠ Slovenska Bistrica pod mentorstvom Andreja Šmona prejeli 1. nagrado na takratnem republiškem tekmovanju in 2. nagrado na državnem tekmovanju takratne skupne domovine Jugoslavije. Kasneje, v SGBŠ Maribor, je Zmago kot solist prejel srebrno priznanje. Igral je v orkestru Opere in baleta Maribor, sodeloval je s skupino Črna mačka, igral je v ansamblu Tornado, Mitja kvintet, Vitezi Celjski in priložnostnemu kvintetu »Dream team« iz Slovenske Bistrice. Sedaj je član ansambla Igor in zlati zvoki, kjer je včasih tudi vokalist. Občasno pomaga tudi Alpskemu kvintetu, ko je njihov klarinetist zaseden. Je član Big banda Slovenska Bistrica, pel je tudi v zelo uspešnem Študentskem pevskem zboru Jurija Vodovnika iz Slovenske Bistrice, ki ga je vodil Marjan Krajnc.
Zmago je v prostem času navdušen športnik. Nogomet je igral v 3. SNL, tenis v 2. slovenski ligi, kegljal v 2. slovenski ligi. Je član rekreativne narodno-zabavne nogometne reprezentance.

Viri in literatura:

  • Tkavc, Zmago, Slovenska Bistrica, maj 2024.
  • Glasbena šola Slovenska Bistrica.
  • Brdnik, Irena: Doma so ob vsaki priložnosti “žašpilali”, Štajer’c, 1. september 2022.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 14. maj 2024

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu