Foto: Osebni arhiv družine Lešnik.

LEŠNIK, Laura

(1920−1996)

* 2. januar 1920 • Trst (Italija)
† 19. december 1996 • Slovenska Bistrica

Poklic ali dejavnost:

  • finančna uradnica
  • prva slovenjebistriška profesionalna knjižničarka

                                           Življenje:

Laura Lešnik, rojena Span, se je rodila 2. januarja 1920 v Trstu (Italija) očetu Karlu in materi Mariji.
Po očetovi smrti je prišla v Slovensko Bistrico k očetovim staršem. Tu je obiskovala petletno osnovno šolo in štiri razrede meščanske šole. V Mariboru je absolvirala trgovsko šolo. Od leta 1939−45 je službovala pri firmi Florian Stiger in sinovi (gl. Albert Stiger), nato leta 1946 v podjetju Magrad v Mariboru in kot uradnica še v lekarni v Slovenski Bistrici. Že takrat je ljubiteljsko delala tudi v knjižnici. Tekoče je obvladala italijanski in nemški jezik.
Z vso vnemo je pristopila k delu knjižničarke. 11. februarja 1946 je bila knjižnica na novo »ustanovljena« in poimenovana Ljudska knjižnica. Bila je prva knjižničarka te knjižnice, lahko bi rekli »legenda« bistriškega knjižničarstva. 8. februarja 1965 je bila na podlagi odloka št. 021-21/64 Skupščine občine Ljudska knjižnica preimenovana v Matično knjižnico občine Slovenska Bistrica. Pred preimenovanjem je morala opraviti ogromno organizacijskih del. Vso gradivo iz Ljudske knjižnice je morala strokovno urediti po UDK sistemu, zato je bila napotena na strokovno izobraževanje (nove metode in oblike dela). Poleg izposoje knjig je opravljala tudi računovodske posle.
Poročena je bila z Miroslavom Lešnikom in si z njim ustvarila družino. V zakonu sta se jima rodila hčerka Irina in sin Miro.
Svoje delo je Lešnikova opravljala tudi v vseh na novo ustanovljenih knjižnicah v občini vse do odhoda v pokoj leta 1977. Bistričani jo pomnimo po njeni strokovnosti in prijaznosti do slehernega obiskovalca knjižnice. Knjižnica je bila njen drugi dom, bila pa je tudi kraj za sestajanje bralcev, umetnikov …
Laura Lešnik je umrla 19. decembra 1996 doma v Slovenski Bistrici, kjer je tudi pokopana.

Viri in literatura:

  • Informatorja: Luganič, Irina, hči in Lešnik, Miro, sin, Slovenska Bistrica, februar 2021.

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 137.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 21. april 2022

Zadnja posodobitev: 9. januar 2023

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu