Foto: Osebni arhiv Amalije Spindler.

SPINDLER, Mihael

(1941−2019)

* 28. oktober 1941 • Kuršinci (občina Ljutomer)
† 13. december 2019 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • metalurg
  • predsednik Skupščine občine Slovenska Bistrica
  • direktor Emmi-ja

                                              Življenje:

Mihael Spindler se je rodil 28. oktobra 1941 v Kuršincih v občini Ljutomer očetu Bogdanu in materi Boženi.
Dva dni po njegovem rojstvu so mu ustrelili očeta, mamo pa leta 1945, tik pred koncem 2. svetovne vojne. Kot siroto so ga zato najprej vzgajali stari starši, nato pa je odraščal pri teti Mladeni.
Osnovno šolo je obiskoval najprej v Hajdini, nadaljeval pa v Kidričevem. Po končani osnovni šoli se je vpisal na Srednjo tehniško šolo v Ljubljani, smer metalurgija. Med šolanjem je bival v internatu. Po maturi se je vpisal na Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer metalurgija, uspešno diplomiral in pridobil naziv univ. dipl. ing. metalurgije.
Po končanem šolanju je bil zaposlen v tovarni Impol v Slovenski Bistrici na raznih vodilnih delovnih mestih, med drugim je bil tudi vodja žičarne.
Leta 1979 je sprejel štiriletni mandat predsednika Skupščine občine Slovenska Bistrica, od koder je leta 1983 odšel na delovno mesto direktorja podjetja Lesnina Emmi Slovenska Bistrica, ki ga je ustanovil Gvido Smolar (danes Aluminium Kety Emmi, op. ur.). Na tem delovnem mestu je ostal vse do odhoda v pokoj leta 2000.
Leta 1967 se je poročil z Amalijo, rojeno Škripač, iz Visol. V zakonu sta se jima rodila dvojčka Darja in Matej.
Spindler je bil v mlajših letih navdušen ribič, kasneje pa je veliko časa posvetil tenisu. Bil je glavni pobudnik za izgradnjo prvih peščenih teniških igrišč v Slovenski Bistrici na prostoru ob bistriškem gradu. Aktivno je sodeloval tudi pri izgradnji igrišč v novem teniškem parku. Kar polni dve desetletji je bil član nadzornega odbora Teniškega kluba Slovenska Bistrica.
Bil je tudi navdušen pohodnik. Najbolj so mu bili pri srcu pohodi s »torkeci« (tako so se poimenovali, ker so hodili vedno ob torkih, op. ur.), ki se jih je vedno z veseljem udeležil.
Mihael Spindler je umrl 13. decembra 2019 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Pokopan je v Slovenski Bistrci.

Viri in literatura:

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 221−222.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 22. april 2022

Zadnja posodobitev: 10. januar 2023

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu