Foto: Arhiv ZVKD Slovenije, Območna enota Maribor.

VOLAVŠEK, Andreja

(1937−2010)

* 16. februar 1937 • Ljubljana
† 14. marec 2010 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • umetnostna zgodovinarka
  • konzervatorka
  • ravnateljica ZVKD Slovenije, Območna enota Maribor.

                                              Življenje:

Andreja Volavšek, umetnostna zgodovinarka in konzervatorka, se je rodila 16. februarja 1937 materi Mariji Vojskovič, pisateljici.
Nižjo gimnazijo je obiskovala v Slovenski Bistrici, nadaljevala šolanje na gimnaziji v Mariboru in diplomirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.
Po diplomi se je 1. avgusta 1964 zaposlila na Zavodu za spomeniško varstvo (kasneje zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ZVKD) v Mariboru. Najprej je delovala kot dokumentaristka zavoda, zelo kmalu, leta 1965, pa je prevzela vodenje zavoda kot vršilka dolžnosti ravnateljice in nato leta 1969 na željo sodelavcev postala ravnateljica zavoda. Pri mariborskem zavodu je organizirala službo varovanja narave, ki je bila vzor za regionalno organiziranje varovanja v Sloveniji. V dokumentaciji je prva organizirala sistem dosjejev, zbirke listin, v katerih se zbira vsa dokumentacija o spomenikih. Prav tako je začela sistematično arhitektonsko dokumentirati spomenike.
Kljub ravnateljskemu delu so se vrstili konservatorski posegi v spomenike najvišje vrednosti, kot so bistriški grad, ž. c. v Vuzenici, rotunda na Muti, grad Štatenberg, restavracija stare ž. c. v Turnišču, restavracija in delna konservacija p. c. v Domanjševcih ter restavracija romarske cerkve Sv. treh kraljev pri Benediktu v Slovenskih goricah.
Imela je pomembno vlogo tudi pri obnovi kulturnih spomenikov na območju občine Slovenska Bistrica. Aktivno se je vključevala v vse posege, vezane na obnovo bistriškega gradu.
Upokojila se je 31. julija 1996.
Andreja Volavšek je umrla 14. marca 2010 v Mariboru.

Priznanja:

  • Steletova nagrada za življenjsko delo, najvišje priznanje za strokovno delo na področju varovanja kulturnih spomenikov v Republiki Sloveniji, 1990.

Viri in literatura:

  • Mikuž, Janez: Andreja Volavšek (1937‒2010), In memoriam, Varstvo spomenikov št. 45, 2010, str. 310−311.

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 278−279.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 24. april 2022

Zadnja posodobitev: 10. januar 2023

© Copyrights biografski-sb.si 2022

info@biografski-sb.si
silvo.husu@gmail.com