Foto: Osebni arhiv Vanese Cvahte.

CVAHTE, Zora

(1936−2019)

* 14. marec 1936 • Slovenska Bistrica
† 20. januar 2019 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • defektologinja
  • folkloristka
  • ljubiteljska igralka

                                           Življenje:

Zora Cvahte, rojena Hameršak, se je rodila 14. marca 1936 v Slovenski Bistrici očetu Janku in materi Milki. S starejšim bratom Alfonzom, ki je padel na ruski fronti med 2. svetovno vojno, je odraščala je v Slovenski Bistrici.
Poročena je bila s Markom Cvahtetom, s katerim sta si tukaj ustvarila družino s sinom Ramisom in hčerko Vaneso.
Kot defektologinja je bila do upokojitve zaposlena na Osnovni šoli Minke Namestnik Sonje v Slovenski Bistrici, kjer je ob rednem delu vodila še folklorno skupino, ki se je udeleževala folklornih srečanj za učence s prilagojenim programom oziroma s posebnimi potrebami.
Dobršen del življenja je bila aktivna v Delavsko-prosvetnem društvu (DPD) Svoboda Slovenska Bistrica, kjer je v gledališki skupini odigrala nekaj (glavnih) vlog, zadnjo v Levstkovi Kastelki, v režiji Branka Gombača.
Tudi sicer je bila aktivna v kulturnem dogajanju mesta, predvsem na recitalih; v tem kontekstu je prijateljevala s Kristino Šega in Jankom Čarom.
Z možem Markom sta pela in muzicirala, gostila prijatelje, krojila je svoja oblačila, prosti čas pa je najraje izkoristila na morju, na otoku Pagu, v katerega sta se z Markom že zgodaj zaljubila ter za ta otok navdušila mnoge Bistričane. Njen hobi je bilo gobarjenje, napovedovanje prihodnosti iz kavne usedline in kart (kar je bila njena družinska tradicija, po materini strani, op. V. Cvahte), za pohodništvo po Pohorju pa je navdušila vso družino.
Zora Cvahte je umrla 20. januarja 2019 v Mariboru. Pokopana je v Slovenski Bistrici.

Priznanja:

  • Priznanje občine Slovenska Bistrica, 1986.

Viri in literatura:

  • Informatorka: Cvahte, Vanesa, hči, Slovenska Bistrica, februar 2021.

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 34.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 20. april 2022

Zadnja posodobitev: 16. december 2022

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu