OPRAUŠ, Anton st.

(1873–1935)

* 9. junij 1873 • ni znano
† 18. oktober 1935 • Zgornja Polskava (občina Slovenska Bistrica)

Poklic ali dejavnost:

  • pekovski mojster
  • lastnik pekarne
  • lastnik gostilne

                                           Življenje:

Anton Opravš st., po poklicu pekovski mojster, se je rodil 9. junija 1873.
Poročen je bil z Julijano iz Orehove vasi, s katero sta imela dva otroka: hčerko Adelo (* 1908), poročeno z Antonom Ingoličem in sina Antona Oprauša ml.
Z ženo sta na začetku 20. stoletja odšla v New York (Združene države Amerike, ZDA), kjer je že živel Antonov brat. Zaradi močnega domotožja sta prišla na obisk v domovino. Ker pa je ravno takrat, leta 1914, izbruhnila 1. svetovna vojna, sta ostala tukaj. Najprej sta živela v Gradcu (Avstrija), potem pa je Anton najel hišo na Pragerskem in jo preuredil v pekarno in gostilno.
Anton Oprauš je v New Yorku spremljal ostre boje ameriških delavcev za njihove pravice in se je verjetno tudi zato po vrnitvi (po političnem prepričanju je bil socialist) zavzemal za pravice delavcev. Kot tak je pomagal organizirati pragerske železničarje in delavce v bližnji opekarni Franca Steinklauberja, zagrizenega Nemca, da so se začeli organizirano zavzemati zase. Steinklauber mu je v povračilo – bil je lastnik hiše, ki jo je najel Oprauš – odpovedal najemno pogodbo. Nato je Oprauš kupil kmečko hišo na Spodnji Polskavi in jo preuredil v pekarno.
Anton Oprauš je zaradi kapi umrl 18. oktobra 1935 na Zgornji Polskavi.

Viri in literatura:

  • Munda, Mirko: Take in drugačne zgodbe, Spodnja Polskava in njena stoletja, Slovenska Bistrica, 2020, str. 276–277.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 7. maj 2022

© Copyrights biografski-sb.si / Silvo Husu