Foto: Osebni arhiv Maksa Ozimiča.

PITSCHL, Rosa

(1861−1943)

* 5. avgust 1861 • Slovenska Bistrica
† 17. december 1943 • Slovenska Bistrica

Poklic ali dejavnost:

  • založnica
  • knjigarnarka

                                           Življenje:

Rosa Pitschl se je rodila 5. avgusta 1861 v Slovenski Bistrici. Oče je bil pečar in lončar. Na steni njene rojstne hiše na Glavnem trgu (danes Trg svobode, stavba zraven TIC-a, op. ur.) je imela lončarska družina njenega očeta vgrajeno pečnico (znak obrti), ki je vidna še danes. V Slovenski Bistrici je delovala od konca 19. stoletja do 2. svetovne kot lastnica knjigarne in založnica.
Svoj lokal je imela v sedanji Kolodvorski ulici (v hiši levo od sedanje trgovine Strnad, op. ur.). Tudi po drugi svetovni vojni je bila tukaj papirnica. Bila je ena najpomembnejših založnic Avstro-Ogrske monarhije. Sama se sicer s fotografijo ni ukvarjala, je bila pa založnica številnih slovenjebistriških razglednic, ki so jih posneli bistriški in drugi fotografi, med njimi eden najpomembnejših fotografov pred 1. svetovno vojno in po njej Franz Erben.
S svojimi izdajami razglednic Slovenske Bistrice in okolice je pomembno prispevala k ohranitvi zgodovinske podobe mesta in okolice v tistih časih.
Bila pa je zelo pronemško usmerjena. O tem priča tudi podatek (po pogovoru s starejšimi Bistričani, op. ur.), da ni prenesla niti, da bi se otroci, čeprav slovenski, med igro na ulici pogovarjali slovensko in jih je v takem primeru takoj razgnala.
Rosa Pitschl je umrla 17. decembra 1943 v Slovenski Bistrici, kjer je tudi pokopana.

Viri in literatura:

  • Informator: Ozimič, Maksimilijan, Slovenska Bistrica, november 2015.
  • Fotografska družina Čerič, katalog razstave, Slovenska Bistrica, 2016, str. 13.
  • Pokrajinski arhiv Maribor.

Opomba:

  • V knjigi ‘Biografski leksikon občine Slovenska Bistrica’ je opis na str. 172−173.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 28. april 2022

Zadnja posodobitev: 9. januar 2023

© Copyrights biografski-sb.si 2022

info@biografski-sb.si
silvo.husu@gmail.com