Foto: Osebni arhiv družine Vidmar.

VIDMAR, Viljem (Vili)

(1942−2021)

* 21. julij 1942 • Planina pod Šumikom (občina Slovenska Bistrica)  
† 8. julij 2021 • Maribor

Poklic ali dejavnost:

  • trgovec
  • ekonomski tehnik
  • planinec
  • sindikalist

                                              Življenje:

Viljem Vidmar, klicali so ga Vili, se je rodil 21. julija 1942 na Planini pod Šumikom v občini Slovenska Bistrica očetu Antonu Vidmarju, gozdnemu delavcu in materi Marjeti, rojeni Zlodej, gospodinji.
Že kot otroku sta mu umrla starša, zato je iz Slovenske Bistrice, kjer je pri Ivanu Ojcingerju živel skupaj z bratom Avgustom Vidmarjem in sestrami Elico, Erno in Frido, šel pri šestih letih živet v Zreče k tetini družini. V Zrečah je obiskoval tudi osnovno šolo.
Po osnovni šoli se je preselil nazaj v Slovensko Bistrico, in obiskoval Srednjo trgovsko šolo v Mariboru in si kasneje v večerni šoli pridobil še izobrazbo ekonomski tehnik.
Zaposlil se je na Avtomaterialu v Slovenski Bistrici, ki se je kasneje preimenoval v trgovino Volan. Nato je bil poslovodja v trgovini Železnina v Slovenski Bistrici. Na tem delovnem mestu je bil zaposlen najdlje. Pred upokojitvijo pa je delal kot ekonom v podjetju Planika Slovenska Bistrica.
Upokojil se je leta 2001.
Leta 1972 se je poročil s Hedviko, po poklicu je bila ekonomski tehnik (†2010). V zakonu sta se jima rodili hčerki Andreja in Kristina, poročena Rajh.
Več kot dvajset let je bil govornik na pogrebih, govorov je imel okoli 4000 v Slovenski Bistrici in drugod. V okviru Planinskega društva Slovenska Bistrica je samostojno in dolgo organiziral ter vodil izlete na Triglav. Njegov pomemben hobi predvsem v mlajših letih je bil zbiranje starin. Bil je sindikalni zastopnik in porotnik na Delovnem sodišču v Mariboru. Nekaj let je delal tudi kot inštruktor vožnje pri AMZS v Slovenski Bistrici.
Viljem Vidmar je umrl 8. julija 2021 v Mariboru, pokopan je v Slovenski Bistrici.

Priznanja:

  • Prejel je jubilejno nagrado za sodelovanje v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije.

Viri in literatura:

  • Informatorki: Andreja Vidmar in Kristina Vidmar Rajh, hčerki, Slovenska Bistrica, september 2021.

Avtor gesla: Silvo Husu

Datum objave: 24. april 2022

© Copyrights biografski-sb.si 2022

info@biografski-sb.si
silvo.husu@gmail.com